AI rukt op bij werving

dinsdag 24 mei 2022 | Hogeschool van Amsterdam

Van online games om de beste kandidaat te selecteren, tot software die sollicitatiebrieven analyseert: AI rukt op binnen de werving en selectie van nieuw personeel. Wat zijn de kansen en risico’s van deze ontwikkeling? En hoe kunnen we de risico’s zoveel mogelijk beperken? Dit hebben associate lector Pascal Wiggers en onderzoeker Hans de Zwart van de Hogeschool van Amsterdam onderzocht in opdracht van gemeente Amsterdam. Hun onderzoeksrapport ‘Als de machine kiest’ verschijnt deze week.

AI wordt toenemend ingezet bij werving en selectie van nieuw personeel. Algoritmes bepalen wie een vacature ziet, of welke kandidaat het beste uit een online assessment komt. Maar leidt het tot eerlijkere kansen als de machine kiest in plaats van een recruiter? In sommige gevallen kan AI daarbij helpen, maar dat brengt ook risico’s met zich mee, zo beschrijven associate lector Applied A.I. Pascal Wiggers en onderzoeker Hans van de Zwart (HvA). In hun rapport Als de machine kiest: diversiteit en inclusie beschrijven zij de kansen en risico’s van deze ontwikkeling.

De onderzoekers interviewden ruim 20 leveranciers van wervings- en selectie-software, recruitmentspecialisten en organisaties die dit soort software gebruiken. Daarnaast deden zij literatuuronderzoek.

 

BEDRIJFSLEVEN ONDERSTEUNEN

Met dit rapport hoopt de gemeente Amsterdam het gesprek op gang te brengen rond de opmars en toepassing van AI bij werving en selectie, en de ethische vraagstukken daarbij. Doel is om vooral het lokale bedrijfsleven hierbij te ondersteunen, en bedrijven in de toekomst te helpen om de technologie op een verantwoorde manier toe te passen.

Vragen die de gemeente hierbij voor ogen houdt, zijn: hoe benutten we ook de kansen die kunstmatige intelligentie biedt? En hoe zorgen we ervoor dat belangrijke ethische en juridische waarden gewaarborgd blijven bij A.I.-toepassingen?

De onderzoekers ontwikkelden daarom de A.I. Recruitment Tool (AIR), die organisaties kan helpen om de ethische kant te bevragen, en na te gaan of zij diversiteit en inclusie kunnen helpen bevorderen.