In de wereld van vandaag is het begrijpen van verschillende standpunten essentieel voor sociale samenhang en vooruitgang. Robots kunnen helpen bij het bespreken van moeilijke onderwerpen zoals etniciteit en gender. Echter, net als bij mensen kan het uiterlijk van een robot vooroordelen oproepen. Deze studie onderzoekt de relatie tussen het uiterlijk van robots en besluitvorming in ethische dilemma’s.
Met behulp van een Furhat-robot, die snel van uiterlijk kan veranderen, hebben we gekeken naar hoe het uiterlijk van de robot de besluitvorming en de perceptie van de robot beïnvloedt. Deelnemers werden in paren uitgenodigd om een dilemma te bespreken dat door de robot werd gepresenteerd, waarbij gevoelige onderwerpen zoals etniciteit of gender aan bod kwamen. De robot nam een eerste- of derdepersoonsperspectief aan en paste zijn uiterlijk daarop aan.
Na de uitleg werden de deelnemers aangemoedigd om hun keuze in de dilemma-situatie te bespreken. We vonden geen significante invloed van het robotuiterlijk of het onderwerp van het dilemma op de waargenomen menselijkheid, levendigheid, sympathie of intelligentie van de robot, wat deels in lijn is met eerder onderzoek. Echter, verschillende deelnemers die het dilemma vanuit een eerste-persoonsperspectief hoorden, veranderden hun mening vanwege het uiterlijk van de robot.
Toekomstig onderzoek kan zich richten op andere factoren zoals betrokkenheid, om meer inzicht te krijgen in de complexe dynamiek van de interactie tussen mens en robot. Dit benadrukt de noodzaak om zorgvuldig na te denken over het ontwerp van robotuiterlijk om onbevooroordeelde betrokkenheid bij belangrijke maatschappelijke discussies te bevorderen.
Auteurs: Mirjam de Haas, Veerle Hobbelink, Matthijs Smakman
Lees de publicatie hier