Op woensdag 11 december 2024 organiseert de Hogeschool van Amsterdam een expertsessie over de AI Act.
De AI Act: de wet is dan wel af, maar het echte werk begint nu pas. Want wat betekent deze Europese wetgeving nu precies? Concreet: welke invloed heeft de wet op jouw en mijn handelen? Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Voor deze expertsessie over de AI Act halen we twee bevlogen sprekers in huis. Floris Kreiken zat zelf aan de onderhandelingstafel en vertelt je alles over het hoe en waarom. Hans de Zwart kan als geen ander je denken ‘aan’ zetten: hoe gaan we verantwoord met technologie om en welke invloed heb jij daarin als mens?
Aan het einde van de middag is er ruim tijd voor het stellen van je vragen.
Deze expertsessie is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en is onderdeel van het programma Responsible Applied Artificial Intelligence (RAAIT).
Datum: woensdag 11 december 2024
Tijd: 15:00 – 16:30 uur (inloop vanaf 14:30 uur)
Locatie: Hogeschool van Amsterdam | Benno Premselahuis | Rhijnspoorplein 1, Amsterdam | Auditorium begane grond
Event is Nederlands gesproken
Meld je hier aan voor het event
Floris Kreiken
Senior adviseur grondrechten (privacy, AI, technologie)
Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
De onderhandelingen over de AI-verordening zijn afgerond, maar dat ging niet zonder slag of stoot: dooronderhandelingen waren nodig om tot een akkoord te komen. Niet gek. AI staat als technologie in de spotlights, de wet wil veel tegelijk bereiken en deze wetgeving is op nagenoeg elke sector van toepassing.
In zijn presentatie neemt Floris je mee naar de onderhandelingstafel waar hij zelf aan heeft gezeten. Hij deelt zijn ervaringen aan de hand van het doel, de achtergrond en dilemma’s van de wet: hoe wordt AI straks gereguleerd en waarom is het moeilijk om juist die technologie te reguleren? Daarnaast gaat hij kort in op het vervolg: de wet is dan wel af, maar het werk is pas begonnen nu we de toezicht gaan inrichten en standaarden gaan ontwikkelen.
Hans de Zwart
Onderzoeker en docent. Als filosoof houdt hij zich bezig met de ethiek en filosofie van technologie.
Hogeschool van Amsterdam
In zijn presentatie verkent Hans de ethische implicaties van generatieve AI. Hij legt uit wat deze vorm van kunstmatige intelligentie precies is, waarom technologie nooit neutraal is en hij benadrukt het belang van morele verbeeldingskracht bij het implementeren van nieuwe technologie. Ook gaat hij in op de belangrijkste risico’s en problemen rond AI – van klimaatimpact en privacy tot vooroordelen en desinformatie. Hij sluit zijn presentatie af met praktische tips voor verantwoord AI-gebruik in een professionele context.